Alles over ademen

De Grote Kosmische Adem..

PRANA

​Maar als het denken rust in het ademen (= aandachtig en bewust ademen), dan is er geen ruimte voor gedachtes… Die kunnen dan simpelweg niet tot je komen.. Mensen kunnen dit al snel ervaren in de lessen en ademsessies tijdens simpele ademhalingsoefeningen en  pranayama’s.. En als het Denken een Pauze krijgt, dan begint het lichaam ook te ontspannen.. Dan kan de Prana, dat is de Levensenergie, weer in de goede richting stromen. En dat is omhoog, naar je hart. Daar wordt het getransformeerd, getranscendeerd tot Liefde en Vrede. De Prana kan zelfs nog hogerop stromen, helemaal naar je kruinchakra, opdat je uiteindelijk de Ultieme Bevrijding en Extase kan ontvangen en ervaren.. De oude Yogis en Rishis (Wijzen) begrepen de magie van de Adem.. Daarom zijn er vele ademtechnieken, pranayama’s, om dieper in dit mysterie te duiken..YOGA EN PRANA

Ashtanga Yoga en Power Yoga zijn vormen van Vinyasa Yoga. Dat houdt in dat er een synchronisatie van adem en beweging plaats vindt. Je kunt zelfs zeggen dat de adem het belangrijkste element is in deze vorm van yoga, meer nog dan de yoga asana (houding) zelf..
Een van de yoga guru’s van deze tijd, Meneer B.K.S. Iyengar, schreef een boek  getiteld “Licht op Pranayama”. Een aantal woorden uit dit boek (hoofdstuk 3): “Net zo moeilijk als het is om God uitte leggen, zo moeilijk is het ook om Prana uit te leggen. Prana is de energie die in het Universum overal aanwezig is, in alles doordringt. Het is fysieke, mentale, intellectuele, sexuele, , spirituele en kosmische energie. Alle vibrerende energieën zijn Prana. Alle fysieke energieen zoals hitte, licht, zwaartekracht, magnetisme, elektriciteit, zijn ook allemaal Prana. Het is de verborgen en potentiele energie in alle wezens.”
“Prana ligt ten grondslag aan het leven en aan Bewustzijn. Het wordt zelfs gelijkgesteld aan je echte Zelf (Ziel). Prana is de Levensadem van alle wezens in het Universum.  Dankzij Prana worden ze geboren en dankzij Prana blijven ze in leven, en als ze sterven dan lost hun individuele adem op in de grote Kosmische adem. Alles bestaat dankzij Prana. Het doordringt de leven gevende Zon, de wolken, de Aarde en alle vormen van materie.” “Prana is the principle of life and consciousness
“Pranayama (ademtechnieken) is zoveel meer dan onze dagelijkse ademhaling om lichaam en ziel bij elkaar te houden. Door de overvloedige inname van zuurstof via gedisciplineerde adem technieken, vinden er subtiele chemische veranderingen plaats in het lichaam van de beoefenaar van pranayama en Yoga. Het beoefenen van Yoga asana’s (yoga houdingen) verwijdert de blokkades die de stroom van Prana in het lichaam tegenhouden. En het beoefenen van Pranayama reguleert die stroom  door het gehele lichaam. Het reguleert ook alle gedachten, verlangens en gedrag, geeft poise en de enorme wilskracht die nodig is om meesterschap over jezelf te verwerven.”

​ADEM

Zonder adem is er geen leven…
Jouw leven, je bestaan op deze planeet begint met je allereerste inademing. En het eindigt met een uitademing…
Bij elke inademing is het alsof je wordt herboren, fris, in elk moment nieuw. Je neemt de levensenergie in je op. Je neemt het leven tot je. Je adem het leven in! Of, je laat het leven toe.. het is een toestaan, een toelaten.. De buitenwereld versmelt en wordt een met de binnenwereld..
Elke uitademing is een loslaten van dat wat geweest is, een laten gaan, een overgave.. Uitademen is een expressie van binnen naar buiten. Met je adem, met je stem, maak je jezelf kenbaar in de wereld om je heen.. Je laat je gaan in, en je versmelt en lost op in het hele bestaan..  De binnenwereld versmelt en wordt een met de buitenwereld..
Stel je eens voor dat je geen zin meer zou hebben in het leven, dat je er helemaal schoon genoeg van had…  Zou je simpelweg kunnen besluiten te stoppen met ademen? Voor heel eventjes wel ja… Maar al snel komt de drang, de krachtige en onweerstaanbare impuls om diep in te ademen..
Dus vraag je eens af: “Wat ademt jou?” Het is de grote kosmische adem dat in en door alles ademt! Wat zou er gebeuren als je je daaraan zou overgeven? Dan zou je een zijn met gehele bestaan, het hele universum… Wat je natuurlijk al bent.. alleen, je bent het totaal vergeten..
Wetenschappers hebben ontdekt dat we 40.000 tot 60.000 gedachten denken, elke 24 uur.. Dat is gewoon veel te veel! Onze maatschappij heeft zo’n nadruk gelegd op het denken.. En kijk goed om je heen: het meeste is crap! Agressie, Geweld, Lijden, Angst, Terrorisme, Crisis en ga zo maar door. Dat is waar de Main Stream Media en de Gevestigde Orde (de machthebbers) je op willen laten focussen.. Dit creeert zo’n enorme stress in ons zenuwstelsel. Mensen worden rusteloos, slapeloos, angstig, depressief, noem het allemaal maar op…

REBIRTHING

Rebirthing kan gezien worden als een moderne vorm van Pranayama, als ademtherapie of als een adem meditatie. Rebirthing is zeer diepgaand ademwerk, je maakt contact met je innerlijke wezen, het helpt je te onderzoeken wie je werkelijk bent… En de techniek is heel simpel maar zeer krachtig. Je adem is de brug tussen het Bekende en Onbekende. Tussen het Zichtbare en Onzichtbare. Adem is voedsel voor de Ziel. Als je je bewust bent dat je de verbinding bent verloren met je diepere echte Zelf, als je niet langer weet wat je Dharma is (het juiste te doen wat bij jou past, dat je je bevindt op de juiste plek op deze Aarde, in deze maatschappij, en dat je dan datgene doet wat juist is voor jou, in dit leven) dan kan Rebirthing je helpen dit contact te herstellen tussen jou en je Hogere Zelf.
Waar er eerst donkere gevoelens heersten van Verlorenheid, Verslagenheid, Angst, Hopeloosheid, Zwaarte en Lijden, ontstaat er dmv Rebirthing een gevoel van Zelf, Gratie en Dankbaarheid, erbij horen. Gevoelens ook van  Lichtheid, Zingeving en je begint je eigen plek in te nemen in dit leven, in deze maatschappij..