PRANAYAMA: THE ART OF BREATHING

 

Prana is de energie van het universum. Het is het principe van Leven en Bewustzijn. Prana is (aanwezig in) de zon, de wolken, de wind, het water, de aarde… Prana wordt ook geassocieerd met het ware zelf (Atma of de Ziel). Prana is de levenskracht, de levensadem van alle wezens.

Prana is de sleutel tot gezondheid en welzijn. Een vrije, ongehinderde stroom van prana is de sleutel tot gezondheid, rust, vitaliteit, intelligentie, energie, bewustzijn en creativiteit in lichaam en geest.

Wij zijn voornamelijk via de adem verbonden met Prana

Het is essentieel voor  je yoga beoefening dat je je adem en beweging coördineert door toepassing van pranayama. Fysiek, mentaal en emotioneel kom je dan veel meer in balans. Het beoefenen van pranayama geeft ook rust in je hoofd en leidt rechtstreeks naar meditatie: het uiteindelijke doel van yoga.

Het verkennen van de kracht van de adem is essentieel voor iedere yogi!

Het doel van deze workshop is het reinigen van lichaam en geest door middel van ademhalingstechnieken. Je leert hoe je je ademhaling open en diep maakt. Tijdens de workshop is er ook gelegenheid om je ervaringen te delen zodat je nog meer inzicht krijgt. Er worden ook technieken aangeboden die je thuis kunt oefenen. De workshop wordt afgesloten met een eenvoudige maar sterke Za Zen meditatie.

Programma:

We beginnen bij de basis van Pranayama: de natuurlijke ademhaling en de volledige yoga ademhaling. De volgende stap is het verlengen en verdiepen van onze Ujjayi ademhaling. Daarna brengen we het geleerde in de praktijk in een yoga asana les (Slow Flow Vinyasa). We vervolgen de workshop met Viloma Pranayama: het bewust werken met Kumbhaka: het vasthouden van de adem in de pauze tussen de inademing en de uitademing. De dag wordt afgesloten met de moeder van alle meditaties: Za-Zen: mediteren op de ademhaling. Zitten… lopen… zitten… niets doen… Alleen het observeren van de ademhaling. De aandacht verschuift van onze gedachtes naar onze ademhaling. Het lichaam ontspant zich, de geest wordt stil…

Dan is er alleen nog maar de ervaring van zijn… niets doen…. alleen maar zijn…

Bewust zijn, Puur Bewustzijn…